تسمه تایم (زنجیر تایم)چیست و چه عملکردی دارد؟
تسمه تایم چیست؟
تسمه تایم یک تسمه پلاستیکی است که درواقع رابط میان میللنگ و میلسوپاپ می باشد. یعنی طوری تنظیم شده که با چرخش میل لنگ، باعث چرخیدن میل سوپاپ می شود. تسمه تایم جزوی از قطعات موتورهای احتراق داخلی خودرو می باشد. قبل از تسمه تایم از زنجیر تایم در موتور خودروها استفاده میشد.
تسمه تایم چگونه کارمیکند؟
فرایند چهارمرحلهای موتورهای احتراق داخلی عبارت است از:
۱- مرحله مکش: پیستون در داخل سیلندر به پایین میرود، سوپاپ هوا باز میشود و مکش ایجاد می شود. ۲-مرحله تراکم: پیستون در داخل سیلندر بالا میرود، سوپاپ هوا بسته و مخلوط سوخت و هوا کمپرس میشود. ۳-مرحله توان: شمع جرقه می زند و مخلوط سوخت و هوا منفجر می شود. پیستون به سمت پایین کشیده می شود و همزمان سوپاپ دود باز می شود. ۴-مرحله تخلیه: پیستون به سمت بالا میآید و دود از محل سوپاپ دود خارج میشود.
در این ۴ مرحله، زمانبندی باز و بسته شدن سوپاپ هوا و سوپاپ دود توسط تسمه تایم صورت میگیرد. در واقع حرکت میللنگ توسط تسمه تایم به میل سوپاپ انتقال مییابد. میل سوپاپ هم سوپاپها را به سمت بالا و پایین می برد. به عبارت دیگر عملکرد تسمه تایم این گونه است که این قطعه با هماهنگ کردن سرعت چرخش میللنگ با میل سوپاپ، زمان باز و بسته شدن سوپاپها را تنظیم میکند. میلسوپاپ که به میل بادامک هم معروف است معمولا در سر سیلندر اتومبیل قرار دارد، البته ممکن است در برخی از خودروها، طراحان بخش دیگری از موتور را به این قطعه اختصاص داده باشند.

هرگونه لغزش این تسمه روی فولی متصل به میللنگ یا میل سوپاپ باعث اشکال در عملکرد موتور میشود، به همین دلیل روی این تسمه دندانههایی وجود دارد که این دندانهها روی فولیهای دندانهدار قرار میگیرد و بدینوسیله هیچ لغزشی صورت نمیگیرد.
وجود همین دندانهها باعث شده که نصب کردن تسمه تایم به سادگی تسمههای دیگر مثل تسمه دینام نباشد. کافی است تسمه تایم چند دندانه جابهجا نصب شود یا اساس این دندانهها در محلی اشتباه قرار گیرند، آن وقت آسیبی جدی به موتور وارد خواهد شد.
به همین دلیل تعویض تسمه تایم باید توسط یک مکانیک و تعمیرکار حرفهای انجام شود و انجام این کار را نباید به هر کسی سپرد.
با پاره شدن تسمه تایم چه اتفاقی میافتد؟
مدت زمان اعلام شده از سوی کارخانههای اتومبیلسازی برای تعویض تسمه تایم محصولاتشان متفاوت است، اما میان مردم رایج شده که باید تسمه تایم خودروها را بعد از پیمایش هر ۶۰ هزار کیلومتر تعویض کرد.
به هر حال هرگونه اتفاق برای تسمه تایم به آسیب دیدن موتور میانجامد. در حقیقت به محض پارگی یا رها شدن تسمه تایم، زمانبندی باز و بسته شدن سوپاپها به هم میریزد. میزان آسیبدیدگی هم در خودروهای مختلف متفاوت است. مثلا در خودروهایی مثل پژو ۲۰۶ یا پژو ۴۰۵ یا سمند، این اتفاق باعث برخورد پیستون و سوپاپها با یکدیگر می شود. درنتیجه سوپاپها کج میشوند و حتی آسیب جدی به سرسیلندر و پیستون وارد میشود.
در بهترین حالت هم پارگی تسمه تایم، فقط باعث خاموش شدن اتومبیل میشود. پرایدهای قدیمی جزو خودروهایی هستند که این اتفاق برایش روی میدهد.
به هر حال ۳ اتفاق با پاره شدن تسمه تایم معمول است که عبارتند از :
۱-به هم ریختن زمانبندی باز و بسته شدن سوپاپها،
۲-برخورد پرسر و صدای پیستونها و سوپاپها
۳- وارد نشدن مخلوط سوخت و هوا در زمان مناسب به سیلندر و خارج نشدن به موقع دود از آن که باعث کاهش بسیار زیاد نیروی محرکه خودرو و در نهایت خاموش شدن آن میشود.
#تسمه-تایم
#nkc#قطعه خودرو #پراید #پژو #ایرانخودرو#سایپا #بوش #لوازم یدکی #خودرو #تسمه #تیغه #سنسور #رینگ #ریک #پلوس #اس۴تی #شمع #انجیکا #تک پلاتین #ان کاسی#نیلوخودرو #nkc#
#نیلو-خودرو
دیدگاهها ۰