دیسک و صفحه (کیت کلاچ)
کیت کلاچ چه کاربردی دارد؟
رانندگی در سطح شهر های پر رفت و آمد و شلوغ امری بسیار خسته کننده و غیر قابل تحمل است. خصوصا در زمان هایی که از خودرو هایی با دنده دستی استفاده می کنید. چرا که هر بار به پدال کلاچ فشار بیاوردید ودنده را تعویض کنید.
حال فرایند انتقال نیرو و توان تولیدی موتور به چرخ ها نیازمند وجود سیستمی است که با درگیر شدن در این میان سبب انتقال توان موتور به چرخ ها شود، سیستم کلاچ یکی از مهم ترین این سیستم ها در خودرو است.
کلاچ حرکت چرخشی یک شفت را به شفت دیگر منتقل میکند، به عبارت دیگر، کلاچ رابطی بین جعبه دنده و موتور میباشد که در ابتدا توان موتور را به جعبه دنده منتقل کرده و بعد از آن این توان را به چرخ ها منتقل میکند و در زمان هایی که سرعت خودرو نیاز به تغییر دارد، راننده باید به صورت دستی اقدام به تعویض دنده کند.
سازندگان دیسک و صفحه کلاچ به همراه ورقه هایی به یک صفحه فولادی را پرچ می کنند و این صفحات فولادی به کمک فنر پیچشی حرکت دورانی را منتقل میکنند. سیستم کلاچ توسط رابطی به نام پدال کلاچ در دسترس مستقیم راننده قرار دارد تا در زمان های مورد نیاز، فرد اقدام به فشردن این پدال کرده و اقدام به تعویض دنده کند.
به عنوان مثال، زمانی که قصد دارید از دنده ۲ به ۳ یا برعکس بروید. باید ابتدا پدال کلاچ را فشار دهید تا ارتباط بین جعبه دنده و موتور را قطع کنید و بعد از آن دنده را تعویض کنید. هنگامی که به پدال کلاچ را فشار می آورید. ارتباط بین این دو سیستم را که توسط دیسک و صفحه فولادی ایجاد می کنیم را قطع می کنید. و می توانید دنده را تعویض کنید. اگر کلاچ را دوباره رها کنید این ارتباط مجددا برقرار میشود.
نیم کلاچ یعنی چه؟
قطعا نام های کلاچ و نیم کلاچ را بارها و بارها شنیده اید. و در شرایط مختلف رانندگی خود از آنها کمک میگیرید. کلاچ گرفتن در واقع به معنی فشردن پدال کلاچ تا به انتها است. تا ارتباط بین جعبه دنده و موتور را قطع کند و بتوانید دنده را پایین و یا بالا ببرد. توجه داشته باشید حتی برای دنده عقب نیازمند فشردن پدال کلاچ هستید.
حال با اصطلاحی به نام نیم کلاچ مواجه میشویم که در رانندگی کاربرد بسیاری دارد. زمانی که پدال کلاچ را گرفته و میفشارید، ملزم هستید تا پای خود را به آرامی از روی پدال بردارید. و همزمان با آن پدال گاز را بفشارید، این حرکت اصلی ترین ترفند رانندگی با خودرو های دنده ای است.
برداشتن سریع پا از روی پدال کلاچ بعد از تعویض دنده منجر به پرش و خاموش شدن خودرو میشود.اگر در سطح سربالایی هستید خودرو شما به عقب حرکت خواهد کرد. حال برای اینکه خودرو به عقب نرود و رها کردن آهسته کلاچ و فشردن پدال گاز نیز به خوبی انجام شود باید اقدام به نیم کلاچ کنید.
در این حالت بعد از تعویض دنده مربوطه، پای خود را به آرامی تا نقطه ای بالا میآورید که به آن نقطه، نقطه حرکت خودرو میگویند، این عمل باعث میشود خودرو به عقب نرود و ثابت بماند، حال با انجام عمل نیم کلاچ، پدال گاز کمی بیشتر از حالت های عادی فشار میدهید تا خودرو شروع به حرکت کند و بعد از آن پدال کلاچ را رها میکنید، نیم کلاچ در ترافیک ها، سربالایی، و در آزمون های رانندگی بسیار مهم است.
کلاچ چه وظیفه ای دارد؟
سیستم کلاچ وظیفه دارد تا ارتباط بین موتور و جعبه دنده را قطع و مجددا متصل کند. تا نیرو را به چرخ ها منتقل کند و خودرو به حرکت درآید.
به طور کلی، عملکرد کلاچ شامل موارد زیر است:
- تعویض دنده
- اتصال بین موتور گیربکس جهت انتقال نیرو
- قطع ارتباط موتور با گیربکس
- خلاص کردن خودرو
سیستم کلی کلاچ نیز از قطعاتی و بخش های مختلف متشکل است که شامل موارد زیر هستند:
- کاور کلاچ
- فلایول یا چرخ طیار
- دیسک اصطکاک
- صفحه فشار
- فنر دیافراگمی یا خورشیدی
- باتاقان رها کننده
- پدال کلاچ
اجزای دیگری از جمله دو شاخ آزاد کننده، عملگر پدال کلاچ، پوشش متصل به چرخ طیار، انگشتی و محور ورودی جعبه دنده نیز از دیگر قطعات سیستم کلاچ هستند که در درجه دوم قرار میگیرند.
کلاچ ماشین کجاست؟
سیستم کلاچ خودرو به بخش جلویی یا همان موتور خودرو اتصال پیدا کرده است. سیستم کلاچ میان موتور و جعبه دنده قرار دارد.
کیت کلاچ چیست؟
به کنار هم قرار گیری دیسک، صفحه و بلبرینگ کیت کلاچ می گویند. محصولات و قطعات فروشی دیسک و صفحه کلاچ معمولا با نام کیت کلاچ در بازار شناخته میشود. در واقع، درصد بالایی از دیسک و صفحه کلاچ ها به صورت کیت هستند. و کیت کلاچ اصطلاحا به قطعاتی می گوییم که شامل چند قطعه دیگر در یک بسته بندی هستند.
دیسک کلاچ چیست؟
دیسک کلاچ بخشی از سیستم گیربکس خودرو است. این دیسک به صورت حلقوی بوده و در درون پوسته کلاچ , چندین خار، فنر کلاچ و زبانه را ثابت نگه می دارند. این قطعه همچنین قابلیت حرکت طولی دارد. و با فشرده سازی فنر کلاچ میتوانیم از صفحه کلاچ جدا کنیم.
وظیفه دیسک کلاچ خودرو که از سیستم های اصلی کلاچ گیری بوده انتقال نیرو میباشد. با استفاده از دنده میتوان سرعت خودرو را افزایش دهیم و به چرخ دنده ها منتقل کنیم.
صفحه کلاچ چیست؟
این قطعه امکان حرکت برای سایر قسمت را فراهم می کند. . صفحه کلاچ به صورت دایروی بوده و هر دو طرف آن دارای ضریب اصطکاکی بالایی است. که به دلیل وجود لنت هایی است که سطح صفحه را پوشانده است، صفحه کلاچ همواره در تماس با دیسک کلاچ است و با فشار دیسک با فلایویل نیز تماس پیدا میکند.
در درون صفحه کلاچ یک توپی هزار خاری وجود دارد که کاربرد اصلی آن درگیری با شفت ورودی جعبه دنده است و باعث می شود فلایویل صفحه کلاچ شفت را به گردش در آورد. از مهم ترین دلایلی که عمر مفید صفحه کلاچ را کم میکند. میتوان به نیم کلاچ های طولانی مدت، رانندگی پر فشار در سربالایی، رها کردن ناگهانی کلاچ، و حمل سرنشین با بار زیاد اشاره کرد.
تفاوت دیسک کلاچ و صفحه کلاچ چیست؟
تفاوت دیسک و صفحه کلاچ چه از نظر ظاهری و چه از نظر کاربردی شامل موارد متعددی می شود؛ به طور کلی، صفحه کلاچ قطعه گرد و فولادی شکلی است که لنت در وسط آن قرار میگیرد و هر دو سطح آن دارای ضریب اصطکاکی بالایی است.
در مقابل، دیسک کلاچ شبیه به یک صفحه خورشیدی مانند است که صفحه در آن قرار میگیرد و وظیفه اصلی آن انتقال نیرو است، دیسک کلاچ به ندرت دچار فرسودگی و خرابی میشود اما با توجه به وظیفه صفحه کلاچ و مصرفی بودن آن معمولا بعد از هر زمان مشخصی نیاز به تعویض دارد چرا که با اتمام لنت آن دیگر کارایی قبل را نخواهد داشت و باید به فکر تعویض لنت صفحه کلاچ باشید، پس بدیهی است خرابی صفحه کلاچ خیلی زودتر از خرابی دیسک آن اتفاق می افتد
بلبرینگ کلاچ چیست و کجاست؟
دو سوالی است که باید توجه ویژه ای به آنها داشته باشیم. به طور کلی بلبرینگ قطعه ای دایره شکل است که در فاصله بین صفحه و دیسک قرار میگیرد. وظیفه بلبرینگ کلاچ در واقع این است که میزان اصطکاک را به کمترین مقدار کاهش دهد. روانکاوی در این بخش از جمله مهم ترین اقداماتی است که باید انجام داد. چرا که در صورت عدم رعایت این موضوع، در واقع اصطکاک بین چرخ دنده ها را زیاد می کنیم و باعث خرد شدن آنها میشویم.
بلبرینگ کلاچ چگونه کار میکند؟
کار اصلی بلبرینگ کلاچ چرخاندن دیسک کلاچ است. در صنعت برای کاهش اصطکاک در حرکت های چرخشی عموما از انواع بلبرینگ استفاده می کنیم, بلبرینگ را از طرفی به صفحه کلاچ و از طرفی دیگر به دو شاخ کلاچ متصل میکنند، با فشردن پدال کلاچ، عمل چرخیدن دیسک کلاچ به کمک بلبرینگ کلاچ از طریق دوشاخ کلاچ صورت میگیرد، پس می توان نتیجه گرفت کاربرد بلبرینگ کلاچ این است که اصطکاک موجود را بسیار کم کند.
علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ
دیسک و صفحه خودرو هم ممکن است بعضا با مشکلات و ایرادات مختلفی دست و پنجه نرم کند. خرابی دیسک و صفحه معمولا با اصطلاح تمام شدن صفحه کلاچ می شناسیم.
دیسک و صفحه، دائم در معرض فشار و سایش قرار دارد، این سایش ها موجب کم شدن ضخامت دیسک و صفحه به مرور زمان میشود و انتقال قدرت را به صورت ضعیف تری انجام می دهد. صفحه کلاچ سوخته, ساییدگی ایجاد می کند .
برخی از مهم ترین علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ عبارتند از:
- ایجاد گاز هرز در خودرو
- عدم کشش در سربالایی ها
- تلق تلق کردن خوردن کلاچ در هنگام گرفتن پدال آن
- لیز خوردن کلاچ
- ایجاد صدای جیر جیر کلاچ
- وجود ایراد در حین تعویض دنده
- تاب برداشتن دیسک و صفحه
علت زود تمام شدن صفحه کلاچ
اگر از دیسک و صفحه مرغوب و باکیفیتی استفاده میکنید اما با این حال این قطعه باز هم به مشکل برمیخورد، به دلایل مختلفی است که در ادامه بیان میکنیم:
- ترمز های متعدد در ترافیک های شهری
- پای خود را بر روی پدال کلاچ به صورت دائمی فشار ندهید
- در سربالایی ها به موتور فشار نیاورید
- زیاد بودن تعداد سرنشینان خودرو
- رانندگی با شتاب بالا
- صفحه کلاچ را تمیز نگه دارید
- تعویض نادرست دنده
- توقف خودرو در سربالایی به وسیله کلاچ
- بدون تغییر در سرعت دور موتور را افزایش ندهید
- سفت و خشک شدن پدال کلاچ
- لرزش خودرو بعد از رها کردن کلاچ
نکته: برای اطمینان بیشتر از مرغوبیت کالا از برندهای اصلی دیسک و صفحه استفاده کنید.
#ضدیخ#جی ال ایکس#تسمه کولر#استپر#غلطک#هرزگرد#میل تعادل#قطعه خودرو#پراید#پژو#ایرانخودرو#سایپا #بوش #لوازم یدکی#خودرو#تسمه#تیغه #سنسور#رینگ#ریک#پلوس#اس۴تی#شمع#انجیکا#تک پلاتین #ان کاسی#نیلوخودرو#بلبرینگ#تیبا#دیسک#دینام#استپر #وایر#ال۹۰ #سمند#nkc##لنت#ترمز#واترپمپ#سیبک#قرقری#فرمان# دسته موتور#وایر#شمع#احتراق#طبق مثلثی#بوش#طبق#گردگیر#دیسک ترمز#سمند#ماندو#ضربه گیر#اکسل عقب#پژو۴۰۵#سیلندرترمز#ABS##دوسرپیچ#هیدرولیک#پژو۲۰۶مغزی#پمپ بنزین#ماهله#صافی#بنزین#سنسورمپ#کیت کلاچ#دیسک صفحه
دیدگاهها ۰